Як вибрати кондиціонер?

Как выбрать кондиционер?

Приклад вибору кондиціонера в квартиру!

Розглянемо, підбір кондиціонера у трикімнатну квартиру з площами приміщень: кухня – 10 м2, вітальня – 30м2, спальня – 19м2, дитяча – 16 м2.

1. Визначення кількості кондиціонерів у квартирі.

Перше чого потрібно розпочати вибір кондиціонера - це визначитися з кількістю кондиціонерів, тобто. у яких кімнатах вони будуть. Тут важливим є те, що в якій кімнаті кондиціонер знаходиться, в тій кімнаті він і охолоджує. Тому, якщо ви не плануєте встановлювати кондиціонери в кожній кімнаті або з яких-небудь причин в цьому обмежені, потрібно зрозуміти, в яких кімнатах він вам найбільше потрібен. В окремих випадках, коли хочуть зменшити кількість кондиціонерів, ставлять один кондиціонер на суміжні та сполучені між собою через дверний отвор або арку кімнати з таким розрахунком, щоб одним кондиціонером охолодити кілька цих приміщень, але є мінус, що в тому приміщенні, де його буде встановлено , температура буде істотно нижчою, ніж у сусідньому, за винятком кімнат, суміжних через дуже широкі отвори не менше 1,5 метра, припустимо, коли об'єднують кімнату з кухнею або коридором. В ідеалі кондиціонер повинен бути у всіх кімнатах, де потрібно підтримувати комфортну температуру. У разі вибираємо установку кондиціонера у кожну кімнату, тобто. кількість кондиціонерів буде = 4.

2. Розрахунок потужності кондиціонерів.

Розрахунок потужності кондиціонерів проводиться у разі холодопродуктивності. При грубому підрахунку потужність кондиціонерів у приміщенні зі стандартною висотою стель 2,7 м. підбирається за площею, як правило, 1кВт потужності кондиціонера по холодопродуктивності (не плутати із споживаною електричною потужністю) на 10 м2, тобто якщо площа кімнати дорівнює 20 м2, то це 2 кВт, даний розрахунок є приблизним, як правило, це цифра зростає приблизно на 20-30 % для житлових приміщень (у наших таблицях технічних характеристик кондиціонерів наведена колонка "площа приміщення, що охолоджується". Це базова цифра, яка потім коригується з враховуючи особливості приміщення: тут ми не врахували теплопритоки від сонця через вікна, коли сторона сонячна (0,4 кВт на 1 м2, якщо вікна на південь), стіни, покрівлю, (якщо поверх останній), теплопритоки від побутових приладів (комп'ютер 0, 3 кВт, холодильник 0,2-1,0 кВт), електричного освітлення, не врахували втрати холоду, якщо приміщення повідомляється з іншим через відчинені двері або арку, через яку йтиме частина холоду і надійдуть ь додаткова кількість тепла, відкриті для провітрювання вікна, через яке будуть втрати. Якщо потужність кондиціонера розрахована неправильно, наприклад, менша за необхідну для даного приміщення, то ваш кондиціонер у найспекотнішу погоду, саме тоді, коли він найбільше потрібен, не буде справлятися з поставленим завданням, при встановленні на пульті певної температури, кондиціонер не зможе опустити її до цієї позначки. Тому завжди беремо запас приблизно 0,5-1,0 кВт. Тоді для нашої квартири ми отримуємо наступну потужність: Кухня – 10 м2 = 2 кВт (7 модель), вітальня – 30м2 = 3,5 кВт (12 модель), спальня – 19м2 = 2,5 кВт (9 модель), дитяча – 16 м2 = 2 кВт (7 модель).

3. Який вибираємо кондиціонер – інверторний чи звичайний?

Як визначитися з типом кондиціонера, це буде звичайна спліт-система або спліт-система інверторного типу. Переваги інверторного кондиціонера: нижче рівень шуму внутрішнього блоку, нижче вібрація на стіну будинку від зовнішнього блоку, економія електроенергії, точніша підтримка температури в приміщенні, робота взимку на тепло за нижчої температури, можливість встановлення обладнання на більш довгі комунікації. Основна перевага, завдяки якій вибір знижується на користь інверторного кондиціонера, це низький рівень шуму внутрішнього блоку. Інші переваги не завжди настільки помітні та актуальні в кожній конкретній ситуації. У нашому випадку вибираємо інверторну модель з низьким рівнем шуму в спальню та дитячу, а у вітальню та кухню вибираємо стандартні спліт-системи т.к. вони дешевші та вибір інверторних спліт-систем для цих приміщень не завжди буває доцільним т.к. вони дорожчі.

4. Мульти спліт-система чи окремі кондиціонери?

Мульти спліт-система - це спліт-система, у якої на один зовнішній блок припадає два або більше внутрішні блоки, що розташовуються в різних кімнатах. Мульти спліт-система встановлюється в тих випадках, коли не хочеться, чи не можна технічної можливості для установки декількох зовнішніх блоків на зовнішній стіні будівлі. Це актуально у тих випадках, коли на будинку забороняють вішати велику кількість зовнішніх блоків на фасаді. Є певне місце, куди ви можете встановити тільки один зовнішній блок на квартиру, це спеціальний кошик для зовнішнього блоку на фасаді будинку, також можна встановити зовнішній блок на балкон квартири або загальний пожежний балкон. Або в тих випадках, коли не хочеться, щоб на вуличній стіні будівлі було багато зовнішніх блоків. Якщо вибір буде на користь мульти спліт-системи, то в 3 пункті вище у нас не буде вибору між інверторними або звичайними системами, т.к. мульти спліт-система в будь-якому випадку буде інверторна, тобто у вітальні та кухні внутрішні блоки теж будуть інверторними.

5. Вибираємо марку та модель кондиціонера.

Функції у всіх кондиціонерів приблизно одні й ті ж - це охолодження, обігрів, осушення, таймер і часткове очищення повітря, тому особливо загостряться на них не варто.

Так як кондиціонерів дуже багато, і розкид цін між кондиціонерами на ту саму площу може відрізнятися в кілька разів, потрібно визначитися в якому ціновому сегменті ми вибираємо кондиціонери. Всі кондиціонери за ціновим сегментом можна грубо поділити на три частини, це кондиціонери економ класу, недорогі, як правило, це кондиціонери китайського складання, китайських або європейських брендів або ОЕМ брендів, що збираються на заводах у Китаї. Кондиціонери бізнес-класу, середньої цінової категорії, корейських марок, деяких китайських та японських брендів також збираються на заводах у Кореї та Китаї. І кондиціонери преміум-класу, японських марок, які збираються на заводах у Таїланді, Малайзії, Японії, Китаї та Європі.

Фактори, що впливають на вибір цінового сегмента, це наявність фінансів, які ви хочете і готові витратити на покупку кондиціонерів, своя квартира або квартира під здачу - куди не хочеться встановлювати дороге хороше обладнання, запланований час експлуатації - скільки ви ще плануєте проживати в даній квартирі , інтенсивність експлуатації та.т.д. і в цьому ціновому сегменті вибрати найкращий для себе варіант, залежно від технічних характеристик обладнання (рівень шуму, споживання електроенергії), термінів експлуатації, надійністю обладнання, умов гарантійного та сервісного обслуговування (наявності фірмових сервісних центрів, наявність запасних частин), розмірів , дизайну кондиціонера та особистих переваг якоїсь певної марки.